livet i ett nötskal!

För exakt en vecka sedan, var jag på Spenshult. Efter det kommer beskedet man fasad för och inte alls velat veta, fast man samtigt ville veta vad är det för fel?

jag fick två "diagnoser kan man säga" och jag fick det förklara lite ungefär såhär.

* Man kan säga det är en muskelsjukdom, som gör att musklerna hela tiden jobbar, och man gör av med det dubblaenergi när man gör saker.

* Sen hade jag alla punkter för Fibromyligi. ( jätte kul) Not
Fibromyalgisyndromet (FMS) är ett komplicerat, hitintills svårförklarligt smärt- och trötthetstillstånd.Huvudsymtomen vid FMS är en generellt utbredd, ständig värk i kroppen och en onormal kraftlöshet/trötthet. De flesta patienter har dessutom många av följande symtom: ofunktionell sömn, stelhet, huvudvärk, yrsel, domningar, mag/tarm-, andnings-, och urineringsproblem samt hjärtrytmrubbningar, feberkänsla, hud- och slemhinnesymtom, allergi, dimsyn liksom neurokognitiva problem som närminnes- och koncentrationssvårigheter, ljud- och luktkänslighet liksom en försämrad förmåga att sortera och hantera inkommande sinnesintryck. En oväntad telefonsignal eller ett besök på ett varuhus kan utlösa en påtaglig försämring med ökad värk, trötthet o s v.

En del FMS-patienter klarar av att fortsätta sitt arbete, andra bara delvis och då under förutsättning att arbetet är lätt, rörligt, omväxlande och inte psykiskt påfrestande. En del patienter saknar arbetsförmåga i varje tänkbar form. Att sjukdomen kan förekomma i en sådan svår form, att den sjuke t o m kan ha svårigheter med att på egen hand klara sig i hemmet, det är dessvärre ännu inte tillräckligt känt på många försäkringskassor eller inom vården. Särskilt yngre sjuka personer med svåra besvär bemöts inte sällan med misstro eller med moraliserande uttalanden från samhällets och omgivningens sida: ”Du som är så ung borde ta dig i kragen – så dålig kan du väl ändå inte vara!”.

Sjukdomen har haft en lågstatusstämpel. Den har svårbegripliga symtom, som mest drabbat kvinnor och en seriös grundforskning startade först för 15-20 år sedan. Enligt tidigare teorier ansågs FMS vara en reumatisk sjukdom men för detta saknas det bevis.

Problem med överrörlighet. Över 40% av FMS-patienterna har sedan barndomen varit överrörliga. De har kunnat gå i brygga och ofta i spagat. De har varit duktiga i gymnastik, många har varit framgångsrika i idrotter. En del har haft problem med upprepade vrickningar och stukningar. Trots att de blivit FMS-sjuka, brukar de, även när stelhetskänslan ingår i symtombilden, behålla sin vighet.

hitta lite fakta om just detta, och om ni vill veta finns det hemsida där ni kan läsa mer för kanske sätta er in i hur det är leva med det, kanske förså lite eller något, eller om ni helt enkelt är intresserad.

* För detta med överörlig är jag ju med sa min läkare där har ni ännu en grej.
* Han sa gränsen till Rematiker och det står ju att Fms är en sorts rematik.

Som sagt inget roliga besked, Nu ska jag lära mig att leva med något, börja om igen? ta steg för steg lära sig hur man ska leva, priotera och hur allt ska funka för man ska fixa ett liv? som normlat sett är tufft, nu dett dubbla. Jag på något sätt ska väl detta gå med. Men hur? och jaa som jag ännu en gång skrivet får tiden utvis hur lång tid detta tar.


Min söta när och kära och vänner allihop som läser. tack för ni finns inte lämnat min sida, fast jag stött bort er allihop så mycket *jag innerligt ledsen för det* men detta är något riktigt tuft man drabbast av och tar tid att bearbeta, Nu vet jag vad det är nu kan min bearbetnings process börja. Ena dagar kanske jag hör av mig och förösker hitta på något andra vill jag bara stänga in mej sj och bara vara, jag kan inte orkar inte vara den jag alltid varit, energi finns inte alla dagar, men som sagt hoppas jag ska fixa ta mej tillbax i alla fall en del av det.

För tror mej saknar er allihop massor alla grejer vi gjort under åren, man tar dem för givet fast men inte tror det, så händer sånt här, man önska bara man kunde vrida tillbax tiden.

Just nu slåss jag med fixa jobba, och försäkringskassan, det första steget i allt, får ordning på allt, det är ju trotsallt inte lätt men just nu jobbar jag 75%  och sen består inte dagen av så mycket mer, tyvärr. Men jobbar jag inte och går upp i tid, kan det hända jag förlora det jag verkligen brinner för, så vad ska man göra?

Men jag inte glömt er ni finns alltid i min tankar ni vet vilka ni är! jag kanpt umgåtts med någon mer än familjen, på grund av olika anledingar och där jag fixar vara just nu, vilar upp mej på helgerna får energi av familjen och där kan jag bara va behöver inte tänka måste orka laga mat, måste fixa dona hemma, måste vara trevlig och glas, måste tvätta, plocka ur diskmaskien, som jobbigt alla dessa måste måst måste...många måsten i livet.

Men steg för steg ska jag försöka min nära, men steg för steg.

( Detta in lägg tillexampel har tagit ett lite tag skriva, många puaser och vila i mellan, men fick klart det till slut)

Så uppdaterat, inte det roligaste bloggandet men nu lite nytt i alla fall.

ta hand om er var rädd om er, ta inget för givet, lev era liv som det vore den sista!

*kramar om*GLAD PÅSK!

Japp nu har man gjort sin sista dag på 50% då får vi se, nästa steg 75% hur ska detta gå?
det märker vi framöver.

har fått tid nu till det där sjukhuset jag prata om som är expert på allt med smärta göra. så om exakt en vecka idag ska jag ditt. Så får vi s evad dem har att säga!

Nu vill jag bara önska er alla en riktigt härligt påsk!GLAD PÅSK!!!


RSS 2.0