vill ni veta? så läs!
Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi.

 

Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen.


Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom.

 

Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå.

 

Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi.

 


ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA
Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad.


Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta.


När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad.


Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta.


Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker.ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR

De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen.

 

Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla.

 

Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade.

 

 

ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI

En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen.

 

Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer.

 

Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom.

 

När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress.

 

 

ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI

Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen.

 

Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar:

•  Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova).

•  Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den.

•  Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger).

•  Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova.

•  Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn.

 

 

FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL

Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system.  Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker.

 

Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk.

 

•  Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression.

•  Det är INTE lathet.

•  Det är INTE gnäll eller simulering.

•  Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota.

 

Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.
1 advent, snö??

Jaa det har inte ens blivit dec än!! och vi har snö upp till midjan snart, vad är detta?? det kommer bli en lååååååång vinter om det ska vara så här!!! jag menar vi har hela dec januari, feb och mars med....men vinter är samtigt väldigt fint om man slipper skotta, skrapa rutor, och ge sej ut i det värsta. så är det mysigt åka pulka med barnen, tända ljus mys under en filt. vintern är härlig på många sätt med.

Såg mamma söker idag nu jag så ARG, det blev ju pannkaka av allihop ju! men men så kan det gå! tur jag har mitt <3 på rätt ställe redan.

Annars, jaa jag såg jag inte skrivit på länge nu. Det nog bara för händer inte så mycket, man jobbar kämpar på som vanligt. Kan tala om att min pappas operation har gått bra han rasar i vikt! han nu redan gått nere mer än 12kg. och går ner med runt ett halvt kilo per dag just nu.

Sjukdomen, går upp ner, men förösker hålla masken och leva på, för hatar mitt liv behövt ändras en massa, som många inte kan förstå är det frusterande. Inte kunna träna som innan, eller bowla, eller köra bil så mycket m.m. jag får planera mitt liv efter att gör jag något som ex stor shoppa en hel dag måste dagen efter se ut ta det lungt vila, för smärtan är helt förjävlig. tro mej jag önska inget annat än gå tillbax till innan, då jag var jämt ute på något och hängde och åkte och gled runt och ha kul, åkte på äventyr efter äventyr, var ute bowla, körde lazerdoom m.m, livet ser inte riktigt lika kuligt ut om man säger så. Min dröm är få gå till nästa steg i livet, men hur ska det gå? på nått sätt måste det få gå...


annars jaa vad ska jag mer säga snön ligger vit på taken endast tomten är vaken. eller något!
Glad advent på er!

ta hand om er, var rädd om er och era nära och kära!
ciao

jag bjuder på några kort från mej det är ju första advent och vad mer än lite ljus i mitt hus då :)
snö snö snö åter snö :)

Jaa visste är det vinter alltid, snö och mer snö för varje dag som går, så här mycket som det snögar så, hade vi inte alls förra året. visst det kom mycket i stället nä'r det väl kom, men inte höll det på så här snö, ingen snö sen snö igen. Hmm konstigt väder men mysigt. om man får vara inne ;)

Min pappas operation verkar gått bra min mamma har pratat med honom igår kväll men han fick liggga kvar där. Så får väl se om vi får komma upp hälsa på eller om han får komma hem idag.

Ska strax åka jobba min 4tim och det verkar som utflykt kommer vara på schemat som vanligt.
hoppas vi kan ta pulkorna och åka med barnen lite sugen på åka faktsikt :P sen kan vi gå in igen brrr
vi får se vad som händer.

Nee nu blir det göra sej klar det sista sen åka!
ni får alla ha en bra dag!
ciao


jultider!

Jaa det börjar allt att närma sej med storm steg nästa helg är det 1 advent!! idag kom mina föräldra hjälpte mej sätta upp allt, gadiner, julbelysingen i min lilla vrå myyys! :) ska inte tända dem fören nästa helg, men på måndag om allt blir som det ska ska min pappa operares sen lär han inte vara så pigg på detta nästa helg.
Men jag klagar inte får jag njuta en extra vecka med julens tecken :) myyyysser!!

Jag älskar verkligen julen allt som hör till, julmusik, julbelysningen, vänner och familjen samlas, man bara myser
finns inget mysigare. men ofta är jag så i stäming innan jul sen när dagen kommer e det bara massa krav och presenter, dem inte lika kul, joo att få ge det gillar jag. Önska bara jag var lite mer gjord av pengar för vill alltid ge så mycket till alla.


Men min största dröm vore ha så pass mycket pengar att man kunde göra en resa till ett barnhem göra det julfint och fira med alla barn där, dem behöver det mer än jag. Tänk få klä grannen med dessa små barn och dela ut en present eller två som bara dessa små ansikten skinner som inget annat på jorden är bättre just i den stunden.
en dag kanske, ja en dag kanske.
Jag får nöja mej med att få vara med barnen på jobbet mysa och julpyssla med dem i år, ska bli mys.
i dessa tider är det lite extra tankar på barnen och det är deras tid, ibland ser jag min framtid men för hoppningsvis egna barn deras ansikten och hur dem bara lyser sådär som barn kan göra!


Nee tillbax med att lyssna på julmusik och se ut i vinter mörkret som nu är täckte av mysig snö :)
ta hand om er
kram


Fredag, helg?

Ja som jag brukar inleda känns det som så är det redan helg, sen blir typ ja då var helgen över. haha Men idag e det fredag! och jag sitter här väntar in tiden för jobba som alltid på fredagar känns det som ingen förändring där inte suck. Men det tydligen jag som ska ha dem värsta tiderna helt enkelt, för ingen annan skulle någonsin gå med på detta, men tyvärr så är jag inte tillräckligt stark för säga ifrån tillräckligt men jag har många gånger lust att skricka rätt ut åt dem allihop, så dem fattar det inget kul! det kvittar om jag sjuk eller inte ingen skulle behöva gå detta schema ingen!! Men ändå konstigt nog är det jag som går detta schema. Tydligen ska det inte förändras heller. Men då säger jag bara att om inte det blir mer rättvisa tider då kommer jag skrika det där ljuden som kan ploppa ut, och helt enkelt vara en tjurig unge och bara säg NEJ jag vill inte detta och om någon här inne tycker det så bra schema kan vi byta nu tycker jag!! det kan jag lova det kommer jag göra, för droppen är gjord. det min sanna ord!! tro mej jag lovar när jag lovar håller jag det!

Annars så jaa fredag som sagt det är fredag skönt på ett sätt önska bara att jag inte hade vaknat så tidigt hade velat sova lite fler timmar, men men man kan inte få allt som det heter. inget är är rättvis i denna välrd det har man fått lära sej hårda vägen, tycker synd om dem som har drabbat ännu hårdare.

Vad som händer i helgen får tiden utvisa, jag vet jag kommer vila ta det lungt hoppas på bli bättre igen, hostan kom i natt nu så en förkyldning är nog seg men på G. Så ska åka förbi apoteket idag se vad för spännande saker som kanske kan hjälpa den blir lindrig.

Annars får ni ha en bra dag/kväll
ciaosömnlös...

Jag som trodde jag var inne i en sovperiod, det stämmer jag vill sova, men i natt ååå blir så arg kroppen jävlas så mycket att jag bara ville skrika rätt ut. så inte många timmar sömn idag inte. nu uppe med tuppen och dax åka jobba om en lite stund.

Tur säger jag bara idag att jag bara jobba 4tim. sen blir det direkt hem lägga mej försöka sova i någon tim eller två. För ikväll äntligen är det onsdag igen, och det dax för bonde söker bästa på hela veckan!! :D

Nee ska ta gå äta upp min frukost nu sen ta och göra mej klar det sista för sedan åka göra min timar, som kommer vara som en zombi men det får gå bita ihop och rollen på bara.
Tur att man verkligen älskar sitt jobb, det ska mycket till innan jag inte går jobbar.

Ta hand om er där ute!
ciao


sömn sömn sömn...

Just nu verkar ju kommit in i en sömn period igen jag skulle nog kunna sova 24tim om dyngnet om jag fick just nu. La mej runt 21,30 igår vakna upp 10, sen har jag ändå stått på jobbet gäspat så barnen fråga är du trött i dag dessan? då är det illa. Sen när jag kom hem inte orkar lyfta ett finger la mej i soffan drog på mej filten med värmen på och kröpihop och bara låg där, jag somna inte men varit när många många gånger, men försökt hålla mej uppe för kunna lägga mej tidigt för i morgon ska upp tidigt.Jag känner mej halvdan något som inte bryter ut, ena stunden känner jag mej varm och hängig, andra stunder huvudvärk och hals ont, andra bara det varnliga onda i kroppen, ibland det onda plus en annan ond het, magkatarr i mellanåt, jätte tryck i magsäcken, sen ibland allt ihop på en gång. riktigt bra? nee jag mår inget vidare.

Ankan & jag stämmer in hur jag känner mej....

Sjukdomen då: domingar som gör mej vansing, mest i benen och i armarna, och en typ sorts träningsverk, fast mer extrem, svårt förklara smärtor. jag känner det blir klagar blogg idag men allt känns så idag bläää...

Vill bara detta som håller på i kroppen ska bryta ut så jag blir liggandes några dagar sen får nya krafter orka göra saker igen. just nu är det ända jag vill sova sova sova. Jag går jobbar socialar på jobbet(som är ett väldigt socialt jobb) sen hem tystheten skönt orkar inte med något, sen bara vill jag SOVA!!! ingen ork ingen lust med något.

Men sååå snälla bryt ut så jag kan få tillbax mer av orken igen.

ciao 

RSS 2.0