hmm...

Studie visar att fibromyalgi påverkar arbete, relationer och föräldraskap.

 

En ny studie visar att fibromyalgi påverkar relationer, föräldraskap och livsval för personer som är drabbade av detta kroniska smärttillstånd.


Fibromyalgi karaktäriseras av utbredd smärta och ömhet i musklerna samt trötthet/utmattning. Orsaken till sjukdomen är oklar, men störningar i hur kroppen svarar på och bearbetar smärta kan spela en roll i det hela.


En nätundersökning där 2 559 personer med fibromyalgi och 459 personer med andra kroniska smärttillstånd deltog pekar på att kronisk smärta förorsakar avsevärda förändringar av den drabbades liv.


Undersökningsresultat
Det viktigast som framkom var:

  • 92 % uppgav att sjukdomen hade haft en stor påverkan deras livsval, däribland huruvida man ska stanna kvar i en relation eller inte, om man ska starta en ny relation eller byta jobb. )5 % av dem med barn under 18 år uppgav att deras smärta påverkade deras föräldraskap och gjorde det svårt för dem att ha hand om sina barns aktiviteter och njuta av milstolpar i barnens liv. De uppgav även att sjukdomen gör det svårare att ta hand om hemmet/hushållet.

  • Mindre specifika var 68 %, som uppgav att smärtan begränsade deras förmåga att ta hand om sin familj.

  • 98 % av de tillfrågade uppgav att de har kompenserat, eller försökt kompensera, för sin smärta genom att förändra de dagliga rutinerna för att på så sätt göra livet lättare eller mer uthärdligt.

  • De tre största orosmomenten för de 450 personer som uppgav att deras sjukdom påverkade deras val att skaffa barn var: 62 % oroade sig över att ta hand om barnet, 53 % undrade om de skulle klara av att genomgå en förlossning och 49 % var rädda över att förlora mer sömn efter att ha fått barn.

  • 75 % hade uppsökt läkare för sin kroniska smärta eftersom de kände att de inte längre hade kvar sin normala arbetskapacitet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0